ANINDA TEKLİF AL

Size özel teklif hazırlayabilmemiz için hizmetinizi berlirleyip formu eksiksiz doldurunuz...

  • 0 (536) 672-6749

    İhtiyari Mali Mesuliyet Nedir ve Genel Şartları Nelerdir?

    Yazı Boyutu

    İhtiyari Mali Mesuliyet Nedir ve Genel Şartları Nelerdir?

    Gündelik hayatta meydana gelebilecek kusurlu trafik kazalarında karşı tarafa verilen zarar bazı zamanlarda trafik sigortası limitlerini aşabilmektedir. Yetersizlik durumları maddi olarak insanların karşısına çıksa bile bazı durumlarda hayati konular için de bu durumlar geçerli olabilmektedir. Bu tür durumlar ile karşılaştığınız zaman ortaya çıkabilecek hasarı kusurlu kişi veya kişiler yerine Motorlu Kara Taşıtları Mali Mesuliyet Sigortası (İMM) karşılığında sigorta şirketi karşılamaktadır. İhtiyari Mali Mesuliyet özetle bir sigorta çeşididir ve isteğe bağlı ek bir teminat olarak değerlendirilmektedir.

    Kasko poliçelerine ek olarak yaptırabileceğiniz İMM sigortası, Zorunlu Trafik Sigortası’nın sınırlarını aşan durumlarda meydana gelebilecek hasarların poliçede belirtilmiş durumlara kadar olan teminatını karşılar. Maddi ve fiziksel zararlar trafik sigortasının yetersiz kaldığı durumlarda İMM tarafından karşılanır. Sigortalı kişi aynı zamanda haklı taleplere karşı korunurken yersiz ve aşırı taleplere karşı da korunur.

    İMM sigortası, Türkiye sınırları dahilinde geçerli olan bir sigortadır. İMM sigortasının genel şartları arasında manevi tazminatlar da bulunabilmektedir. Manevi hasarların ölçümü zor olabileceği için güvence ayrıca teminatlarda belirtilmelidir. Manevi teminat eklenen sigortalarda aylık ödemelerde belirli farklılıklar ortaya çıkabilmektedir. İMM sigortası çerçevesinde belirlenmiş olan haller, sigortalıya sigortacı tarafından detaylı bir şekilde aktarılmaktadır.

     

    İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası Neden Yapılır?

    Sigorta sahiplerinin istek ve ihtiyaçları doğrultusunda yapılabilen İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası, araç sahiplerinin üçüncü kişilere verebileceği zararları kapsar. Üçüncü kişilere verilen maddi veya fiziksel zararların zorunlu trafik sigortası tarafından karşılanmayan kısımları karşılanır. Teminat, ek teminat olarak motorlu kara taşıtları için de geçerli olmaktadır.

    Zorunlu trafik sigortasının karşı tarafta karşılayamadığı hasarları karşılayabilen bu sigorta türü, kapsamı aşmış tutarın tazmin edilmesini de sağlar. Zorunlu trafik sigortasının yetersiz kaldığı pek çok farklı alanda devreye giren İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası hayat kurtarıcı bir sigorta türü olarak nitelendirilmektedir. İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortası, sigortalı kişilerin sigortalı oldukları süreç boyunca destek alabilmesini sağlar. Üçüncü şahısların ölümü, yaralanması veya sağlıklarının bozulması, üçüncü şahıslara ait olan mallarda meydana gelebilecek zararlara karşı kendisine karşı ileri sürülebilecek zarar taleplerinin neticeye ulaşması, Türkiye Cumhuriyeti’nin hukuki sorumluluklarına ilişkin mevzuat hükümleri çerçevesinde poliçede tespit edebilecek meblağlar da bu sigorta türü sayesinde temin edilir.

    İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı Nedir?

    İhtiyari Mali Mesuliyet teminatı, zorunlu trafik sigortası teminatlarından daha farklı olarak ön plana çıkar. Teminatlar ile güvence altına alınan 3. şahısların maddi, bedensel ve manevi zararları da ortaya çıkar. Zarar görmüş kişinin kazanç kaybı ile aracın onarım süresi boyunca kullanılamayacak hale gelmesinden doğabilecek zararlar trafik poliçesi kapsamı dışında kalır.

    İhtiyari Mali Mesuliyet Sigortasından Yararlanmak için Neler Gerekli?

    Sigortalı kişi zorunlu trafik sigortasının karşılayamayacağı kaza durumunun gerçekleştiği durumlarda en az 5 iş günü içerisinde durumu mutlaka sigorta şirketine bildirmelidir. Hasarın meydana geldiği durumlarda hasar gören parçanın onarımı mümkün değil ise veya eşdeğeri bir parça ile değiştirilebilmesi mümkün değil ise yenisi ile değiştirilebilmektedir. Zincirleme kazalarda ise İhtiyari Mali Mesuliyet sigortası araç başına teminat sunmaktadır. Motorlu araç kazalarındaki zararların tazminine ait olan talepler ise zarar görenin, zarar ve tazminat yükümlüsünü öğrendiği tarihten başlar. Daha sonra iki yıl ve kaza gününden başlayarak on yıl içerisinde zaman aşımı başlar.